Nyaa
Dawno nie było jedzonka, więc...
Dziś zapraszam na kurczaczka po chińsku, na bazie "Pomysłu na.. kurczaka po chińsku" Winiary.
Dziś zapraszam na kurczaczka po chińsku, na bazie "Pomysłu na.. kurczaka po chińsku" Winiary.
Potrzebne:
* kurczak
* "pomysł na.."
* marchew, pieczarki, grzyby mun
* sos sojowy, imbir, papryka ostra, przyprawa 5 smaków, sól
* ryż
1. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki/kostkę i marynujemy w sosie sojowym ciemnym. Ja zostawiam to na noc. Następnie smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor lekko soląc na patelni.
2. Przed przystąpieniem do gotowania możemy sobie przygotować dodatkowe składniki. Surową marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w plasterki. Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą(pęcznieją w niej ok 30 min).
3. Gdy kurczak będzie już podsmażony dorzucamy marchewkę, dalej smażymy. Po jakiś 5 min dodajemy pieczarki.
4. W tym czasie przygotowujemy "sos", czyli rozrabiamy wg przepisu w zimnej wodzie "Pomysł na kurczaka po chińsku", do tego dodajemy paprykę ostrą, przyprawę pięć smaków-ja mam dwa rodzaje, imbir-dużo imbiru, dorzuciłam jeszcze troszkę cajunu i piri piri.
5. Kiedy marchewka i pieczarki trochę zmiękną zalewamy przygotowanym "sosem", mieszamy. Pod przykryciem na wolnym ogniu powinno się to gotować ok. 10 min.
6. Gdy potrawa się zagotuje dodajemy pokrojone w paski grzyby mun. Dolewam też tą wodę od nich do kurczaka.
7. Do całości dolewam jeszcze ok 1,5-2 łyżki sosu sojowego ciemnego.
8. Po ok 10 min gotowania potrawa jest gotowa do podania. Wykładam na talerz ryż i polewam przygotowanym kurczakiem. Smacznego~! :D
Jeśli sos będzie za gęsty można dolać wody, jeśli za rzadki rozrób w kubeczku trochę mąki z wodą i dolej.
Zamiast takich warzyw można dodać mieszankę warzyw do potraw chiński - takie mrożonki. ^^
~~xoxo
Shion
Wygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńWypróbowałabym z pewnością, ale jestem weganką :c Mogę w sumie spróbować zastąpić kurczaka tofu.
:) Tofu to dobry pomysł. Sądzę, że też byłoby bardzo smaczne.
UsuńDodawanie przepisów z "pomysł na..." żenada...
OdpowiedzUsuń